Ryba zapiekana po hiszpańsku

Jakoś nieszczególnie jestem fanką rybek, chyba że karpia na Boże Narodzenia. Wtedy liczymy zjedzone porcje na kilogramy:) Przepis znalazłam w jakiejś gazecie 200 lat temu i wreszcie postanowiłam go wykorzystać. Wyszło pyszne, smacznie, zupełnie inaczej. Polecam.rybka zapiekana (2)

SKŁADNIKI:
  • dorsz 2 kostki
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • cebula 1/2 szt
  • sangria 50 ml
  • oliwki 5 szt
  • pomidory suszone 4 plastry
  • czosnek marynowany 5 ząbków
  • imbir marynowany 4 plastry
  • cytryna 1 plaster
  • parmezan tarty 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do przepisu użyłam pokrojonych pomidorów z puszki w sosie własnym. Połowę sosu przelewamy do żaroodpornego naczynia. Układamy na nim oprószoną solą i pieprzem rybę. . Polewamy winem sangria( można ominąć). Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Układamy na rybie. Następnie dodajemy odsączone z zalewy oliwki, pomidory suszone, imbir w plastrach oraz marynowany czosnek Na wierzch wylewamy pozostałe pomidory. Układamy plaster cytryny. Zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie całość posypać tartym parmezanem i zapiekać kolejne 20 minut. Smacznego:)
About these ads

5 thoughts on “Ryba zapiekana po hiszpańsku

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s